Geri git   SpeedX| Destek İletişim Forumu > Site, Sunucu Sorunlarınız ve Çözümleri > Sunucu Genel Bilgi > Desler
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda
SeoMap

Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Linux'de Bazı Genel Terimler
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
6161

Yeni Konu aç Cevapla
 
Seçenekler Stil
  #1  
Alt 15. January 2008, 11:19 AM
PaLeRmO - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
PaLeRmO 
Administrator
Aktive
Seviye: []
Aktiflik: /
Güç: /
Deneyim: %
Karizma
Üye No: 1
Tecrübe Puanı: 10
Rep Puani : 10
Rep Derecesi:
PaLeRmO Seçkin bir yolda.
İletişim
PaLeRmO - MSN üzeri Mesaj gönder
Bilgi
PaLeRmO isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyelik tarihi: Mar 2007
Mesajlar: 56,207
Konuları: 210
Linux'de Bazı Genel Terimler


Sıradan dosyalar: Günlük alışılmış işlerimizle ilgili veriler içerir.

Dizinler: Dosyaları diğer dosyalardan ayırarak bir arada tutan klasörler gibi görev yapan ve böylece silsileler yaratabilen dosyalardır.

Bağlantılar: Bir dosya farklı isimlere sahip olabilir ya da farklı dizinlerden ulaşılabilir durumda bulunabilir. Bağlantılar diğer dosyalara bir referans ya da "kısayol" gösterirler.

Aygıtlar: Bunlar bilgisayarın bir aygıtına (ekran, esnek teker (floppy disk), katı teker, CD sürücü, vb.) bağlanan dosyalardır. Öyle ki, bir program aygıtlar üzerinde çalışmak istediğinde bu dosyalar üzerinde çalışır.


Dizinler ve Açıklamaları

dev

Tüm aygıt dosyalarını içerir.

home

Bu tüm kullanıcı hesaplarının tutulduğu dizinidir. Evet, linux birçok kişinin aynı anda aynı makina üzerinde birbirlerini engellemeden çalışabilecekleri bir sığa sunar. (Linux, gerçek bir çok kullanıcılı işletim sistemidir.) adduser [kullanıcıadı] (kullanıcıadı hasan gibi herhangi bir ad olabilir.) buyruğuyla yeni bir kullanıcı alanı yaratılabilir. Kök dizinini yalnızca yönetimle ilgili işler için ayırmanızı ve ve sıradan işler için yeni bir alan açmanızı öneririm çünkü, kök olarak bir anda kazayla tüm dosyaları silebilirsiniz ama düz bir kullanıcı (burada hasan diyebiliriz.) olarak bunu yapmak mümkün değildir.

lost+found

Daha önce birtakım yanlışlıklarla eksikli bir salkım (defective cluster) içinde yitirdiğiniz bir dosyayı geri getirmek için Norton Utilities'i kullanmış olabilirsiniz. Artık sistem çökerse diye endişelenmeyin çünkü, bu olduğunda sistem kendiliğinden geri getirme (recovery) dosyasına başvuracaktır ve eğer geri getirme işleminde kayıp bloğun nereden geldiği saptanamazsa kayıp blok bu dizine yerleştirilecektir. Bu linux'ın neden herhangi bir Microsoft işletim sisteminden daha iyi olduğunun diğer bir yanıtıdır.

root

Bu, sistem yöneticisinin çalışma alanıdır; /home dizininin normal kullanıcıların çalışma alanı olduğu gibi.

var

Sistem iletileri, kullanıcı gönderileri, basım işleri gibi geçici bazı dosyaları içerir.

bin

En önemli sistem komutları bu dizinde bulunur.

dosc


Bu dizinin sizin makinanızda farklı adlandırılmış olması olasıdır. Buradan sisteminizin (eğer varsa) Windows ya da MSDOS bölümüne erişebilirsiniz

mnt


Bir CD'ye erişilmek istendiğinde genellikle mounting denen bir işlemde bu dizin kullanılır. /mnt dizininden CD'nin içeriğine erişebilmek için mount -t iso9660 /dev/cdrom/mnt buyruğunu vermelisiniz. Bu komut sistem biçimlendiriminize bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

sbin


Bu dizin sistem yönetimiyle ilgili olan ve güvenlik nedeniyle düz kullanıcılarca erişilemeyen, yalnızca yönetmen (root) tarafından kullanılabilen, komutları içerir.

boot


Bu, sistem çekirdeği için ayrılmış alandır. Bazı sürümlerde çekirdeğin / dizinine yerleştirilmesi yeğlenmiştir.

etc


Bu dizin sistemin yeniden açılmasından veya pencere sistem biçimlendiriminden sorumlu dosyalar gibi sistem biçimlendirim dosyalarını içerir. (CONFIG.SYS ve AUTOEXEC.BAT'a benzer dosyalar.)

tmp


Bu, programların, içine geçici ya da gereksiz dosyaları atıkları dizindir. Genellikle sistem, yeniden başlatıldığında (reboot) bu dosyaları kendiliğinden siler.


lib

Sistemin temel kitaplıklar dizinidir. Linux, birçok program tarafından ortaklaşa kullanılan kodları kitaplık olarak adlandırılan bir dosya içinde saklayarak bellek artırımı yapan bir sistemdir. Bir kitaplık kullanıldığında yalnızca bir tek kopyası korunur.

proc


Bu, bellekteki programların bir ayna dizinidir ps, top veya kill gibi programların sistemde hangi programların çalıştığını görmemize ve çalışmalarını (eğer asılı kalmışlarsa) durdurmamıza izin vermelerini sağlar. Böylece Windows'ta olduğu gibi sitemi tekrar başlatmaktan ve diğer programlar tarafından yapılmış herşeyi yitirmekten kaçınmış oluruz.

usr


Burada sizin kitaplıklarınız ve kaynaklandırıcınızın yanı sıra uygulama programları bulunacaktır.

Umut Zafer ERSOY Teşekkürler
Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Forum.TuTSaKHoSTiNG.Com | Teknoloji Haberler - Bazı maymunlar HIV'e dirençli! PaLeRmO Teknoloji 0 23. April 2011 12:56 PM
Forum.TuTSaKHoSTiNG.Com | Teknoloji Haberler - Firefox bazı eklentilere yasak koydu PaLeRmO Teknoloji 0 20. November 2009 07:57 PM
vbulletin RSS kullanımı ve bazı RSS adresleri PaLeRmO Genel Sorunlar 16 14. March 2008 01:46 PM
Google Şirketine Genel Bakış! PaLeRmO Google - Msn - Yahoo haberler Yenilikler 0 25. January 2008 01:56 AM
Eklenti Kurarken Kullanılan Terimler PaLeRmO Genel Sorunlar 0 25. January 2008 12:05 AM

En Fazla Arama Yapılan 100 Kelime
Aranan Kelimeler
...
Sitemap | Sitemap1 | Url | Url1 | Tags | TagMap | SeoMap | Arşiv
Sitemap
Google